Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem zuba kao i pravilnim pozicioniranjem korena zuba u kosti.

Pravilno pozicionirani zubi nam pružaju:

 • Osmeh ispunjen samopouzdanjem
 • Zagrižaj sa maksimalnom i ravnomernom iskorešćenošću svih zuba
 • Lak pristup četkici za jednostavno pranje zuba i njihovu zaštitu od karijesa.
 • Olakšavanje funkcionalnih pokreta u viličnom zglobu
 • Unapređenje balansa lica

Ortodoncija ukratko predstavlja spoj:

 • Dizajna osmeha
 • Arhitekture žvakanja
 • Projektovanjem balansa i simetrija lica

Naš tim Vam nudi individualni pristup uz primenu najsavremenijih dijagnostičkih metoda kao i softverskog planiranja ortodontske terapije. Primenom najsavremenih materijala uz poznavanje najražličitijih tehnika ispravljanja zuba dobijamo individualno najbolje rešenje po pacijenta.

Vrste ortodontskih tretmana koje Vam naš tim nudi jesu:

 • Mobilne proteze u dečijem uzrastu
 • Aligner folije za isprvaljanje zuba – potpuno providne *****
 • Fiksna proteza sa:
  • Metalnim bravicama
  • Estetskim bravicama – gotovo neprimetne *****
  • Samolegirajućim bravicama – ređa potreba za kontrolama

Tretman odraslih

Ne postoji starosna granica za nošenje ortodontskih aparata. Preduslov za ortodontski tretman jesu zdravi i popravljeni zubi kao i održavanje oralne higijene uz redovan dolazak na kontrole. Kod odraslih je moguća primena različitih vrsta fiksnih aparata kao i primena aligner folija za ispravljanje zuba ( koje pružaju najkomotniji i estetski najprihvatljiviji oblik terapije). Vrsta terapije jeste individualna i zavisi od zahtevnosti same terapije kao i od lične želje samog pacijenta. Pored aligner folija, najpopularniji izbor pacijenata jesu i estetska fiksna proteza (safirna, kristalna). Nepravilno postavljeni zubi kod odraslih osoba dovode do razvoja parodontopatije, otežanoj higijeni zuba pa samim ti i razvoja karijesa. Česta je pojava i bola u viličnom zglobu zbog poteškoća u žvakanju. Čest zahtev naših pacijenata jeste blistavo beli osmeh pun zuba. Naš tim nudi multidisciplinarno sagledavanje pacijentovih zahteva, te nas kombinacija ortodontskog ispravljanja zuba (makroestetika) sa korekcijom oblika i boje zuba (mikroestetika) keramičkim fasetama ili beljenjem zuba, dovodi do savršenog holivudskog osmeha.

Tretman Dece

Blagovremeni početak ortodontske terapije nam osigurava najbolji rezultat uz minimalnu količinu vremena i troškova. Opšta preporuka je da se prvi ortodontski pregled obavi sa pojavom prvih ortodontskih nepravilnosti ili najkasnije do 7 godine. Rana procena pruža pravovremeno otkrivanje problema i veće mogućnosti za efikasno lečenje. Pravovremenom dijagnostikom u poziciji smo da upravljamo rastom i razvojem vilica i maksimalno iskoristimo potencijal rasta koja deca poseduju u izobilju. Ukoliko je sve u redu u periodu ranog razvoja deteta veoma su važne redovne kontrole ortodonta. Naš tim Vam nudi besplatan ortodontski pregled za decu. Najveći broj nepravilnosti u dečjem uzrastu je moguće u potpunosti rešiti mobilnom protezom. Samo je potrebna saradnja deteta u neophodnom nošenju proteze određen broj sati u toku dana. Naš tim se je potrudio da naklonost deteta dobije izradom individualnih mobilnih protezica sa likom omiljenog crtanog junaka, raznim ukrasima kjom proteza postaje i modni detalj, kao i grbom kluba za koji dete navija. Neke nepravilnosti u dečjem uzrastu je moguće rešiti i aligner folijama, dok su za neke potrebno nastaviti kasnije tretman i fiksnom protezom.