Implantologija

Implantologija u stomatologiji predstavlja oblast koja se bavi postavljanjem i upravljanjem dentalnim implantatima. Dentalni implantati su titanijumski šrafovi koji se postavljaju u vilicu pacijenta kako bi simulirali funkciju izgubljenih zubnih korena. Ova vrsta hirurškog zahvata pruža trajno rešenje za gubitak zuba i donosi niz koristi u smislu funkcionalnosti, estetike i oralnog zdravlja.

Dentalni implantati se koriste za zamenu jednog ili više izgubljenih zuba. Implantati pružaju stabilnu osnovu za postavljanje protetskih nadoknada poput krunica, mostova ili proteza.

Kada se izgubi zubni koren, koštano tkivo u vilici može početi da se resorbuje. Dentalni implantati stimulišu rast kostiju oko sebe, pomažući u očuvanju volumena kosti i sprečavanju daljeg gubitka.

Implantati pružaju estetski prihvatljivu zamenu za izgubljene zube. Krunice postavljene na implantatima često imitiraju prirodan izgled zuba, pružajući pacijentima osmeh koji izgleda i oseća se prirodno. Dentalni implantati se često koriste za poboljšanje stabilnosti parcijalnih i totalnih proteza. Implantati se postavljaju u vilicu, a proteze se zatim pričvršćuju na ove implantate, čime se sprečava njihovo pomeranje i poboljšava funkcionalnost.

Dentalni implantati omogućavaju različite vrste protetskih nadoknada, prilagođenih potrebama pacijenta i uslovima u ustima. Evo nekoliko uobičajenih vrsta protetskih radova na dentalnim implantima:

 1. Krunice na implantatima:
  • Jednofazna krunica (solokruna): Postavlja se na pojedinačni dentalni implantat.
  • Most na implantatima: Kada je više uzastopnih zuba izgubljeno, most na implantatima može nadomestiti tu oblast. Dentalni implantati služe kao nosači za most, čime se smanjuje potreba za brušenjem zdravih susednih zuba.
 2. Proteze na implantatima:
  • Parcijalne proteze na implantatima: Koriste se kada pacijent ima nekoliko izgubljenih zuba. Dentalni implantati služe kao stabilna osnova za fiksiranje parcijalne proteze, čime se poboljšava stabilnost i funkcionalnost.
  • Totalne proteze na implantatima: Kod potpunog gubitka zuba, totalne proteze na implantatima pružaju sigurniju i stabilniju alternativu tradicionalnim totalnim protezama.
 3. Overdenture:
  • Implantatno potpomognuta proteza (overdenture): Ova vrsta proteze se pričvršćuje na dentalne implantate, pružajući veću stabilnost u odnosu na konvencionalne proteze koje se oslanjaju samo na desni. Može biti potpuna (ukupna) overdenture ili parcijalna (delimična) overdenture.
 4. All-on-4 i All-on-6:
  • All-on-4: Koristi četiri dentalna implantata kako bi podržao potpunu nadoknadu zuba, obično u vidu fiksnog mosta. Ova tehnika omogućava pacijentima sa nedovoljnom gustinom kosti da dobiju stabilnu protezu.
  • All-on-6: Sličan koncept kao All-on-4, ali koristi šest dentalnih implantata radi dodatne stabilnosti i ravnoteže.
 5. Hibridni radovi:
  • Hibridni mostovi: Kombinuju fiksne krunice i proteze kako bi se postigao optimalan balans između stabilnosti i estetike.
 6. Zubne krunice i mostovi na implantatima:
  • Zubne krunice: Koriste se za pojedinačne zube na implantatima, pružajući trajnu i estetski prihvatljivu zamenu.
  • Implantatni mostovi: Koriste se za nadomeštanje više uzastopnih zuba pomoću dentalnih implantata.
 7. Rekonstrukcije lica i vilica:
  • Rekonstrukcija čeljusti i vilica: U teškim slučajevima povreda, tumora ili deformacija, dentalni implantati mogu se koristiti u rekonstruktivnim hirurškim procedurama.
 8. Mini implantati:
  • Fiksne i mobilne protetske nadoknade: Mini implantati se često koriste za manje protetske radove, posebno kod pacijenata sa smanjenom gustinom kosti.

Svaki od ovih radova na dentalnim implantima ima svoje specifične prednosti i odgovara različitim situacijama. Stomatolog, u saradnji sa pacijentom, odabira najprikladniju opciju uzimajući u obzir individualne potrebe, zdravstveno stanje i estetske preferencije.

Najbolji način za nadoknadu izgubljenih zuba je ugradnja implantata. Međutim, u nekim slučajevima nema dovoljno kosti na onim mestima gde bi trebalo ugraditi implantate. Zbog toga ne možemo da primenimo tehniku all-on-6, tj. da ugradimo šest implantata, već ugrađujemo četiri.